22 березня 2024 р. 12:05
Виплата військовослужбовцям додаткової винагороди за період перебування на стаціонарному лікуванні та у відпустці у зв’язку з медичними показниками після отримання поранення: чи реально добитися справедливості?
Боровець Микола
автор, адвокат
None
Виплата військовослужбовцям додаткової винагороди за період перебування на стаціонарному лікуванні та у відпустці у зв’язку з медичними показниками після отримання поранення: чи реально добитися справедливості?

Саме таке запитання найчастіше задають адвокатам адвокатського об’єднання «Галицька правнича група» як військовослужбовці, так і особи, які звільнені з військової служби.

Чинне національне законодавство містить ряд гарантій соціальних прав військовослужбовців, які при захисті Батьківщини отримали поранення (контузії, травму, каліцтво), зокрема, щодо отримання такими військовослужбовцями належної фінансової винагороди. Однак, чи то через бездіяльність командування військових частин, чи то через необізнаність самих військовослужбовців зі своїми правами, такі гарантії часто залишаються нереалізованими.

З огляду на суспільний запит та враховуючи юридичну практику адвокатів Об’єднання у таких спорах, Адвокатське об’єднання «Галицька правнича група» готове поділитися своїм досвідом успішного захисту прав військовослужбовців та осіб, звільнених з військової служби.

У зв’язку з введенням в Україні правового режиму воєнного стану, а також з метою захисту прав військовослужбовців та членів їх сімей Кабінетом Міністрів України 28.02.2022 року прийнято Постанову №168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану».

Нормами зазначеної Постанови (у чинній редакції) визначено, що військовослужбовцям Збройних Сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міністерства оборони, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації, Державної спеціальної служби транспорту, які беруть безпосередню участь у бойових діях або здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, перебуваючи безпосередньо в районах їх здійснення, на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України, на території між позиціями сил оборони та позиціями військ держави-агресора, щомісяця виплачується додаткова винагорода у розмірі 100 000 гривень в розрахунку на місяць пропорційно часу участі у таких діях та заходах.

Відповідно до абзацу першого пункту 1-2 Постанови №168, виплата додаткової винагороди здійснюється на підставі наказів командирів (начальників).

Варто зауважити, що відповідно до наказів про виплату додаткової винагороди у розмірі 100 000 гривень до таких наказів включаються особи, у тому числі такі, які: у зв`язку з пораненням (контузією, травмою, каліцтвом), пов`язаним із захистом Батьківщини, а для поліцейських та осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту - із участю у бойових діях або забезпеченні здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах їх ведення (здійснення), зокрема на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України, на території між позиціями сил оборони та позиціями військ держави-агресора, у період здійснення зазначених заходів, перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров`я (у тому числі закордонних), включаючи час переміщення з одного лікарняного закладу охорони здоров`я до іншого, або перебувають у відпустці для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) у зв`язку із отриманням тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської (лікарсько-експертної, медичної) комісії.

Вищезазначене також кореспондується з пунктом 7 Окремого доручення Міністра оборони України від 23 червня 2022 року №912/з/29, яким додатково встановлено, що підставою для видання наказу щодо виплати додаткової винагороди в розмірі 100 000 грн є довідка про отримання поранення (травми, контузії, каліцтва), визначена додатком 5 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 №402, видана командиром військової частини, де проходить службу або перебуває у відрядженні військовослужбовець, яка містить інформацію про обставини отримання військовослужбовцем поранення (травми контузії, каліцтва), під час захисту Батьківщини.

Таким чином, додаткова винагорода в розмірі 100 000 гривень виплачується військовослужбовцям, зокрема, тим, які у зв`язку з пораненням, пов`язаним із захистом Батьківщини, перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров`я (у тому числі закордонних), - з дня отримання такого поранення, включаючи час переміщення до лікарняного закладу (в тому числі з одного лікарняного закладу охорони здоров`я до іншого), або перебувають у відпустці для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської (лікарсько-експертної) комісії.

При цьому, зауважуємо, що для виплати додаткової винагороди у розмірі 100000 гривень у зв`язку з пораненням (контузією, травмою, каліцтвом), пов`язаним із захистом Батьківщини, на період дії воєнного стану, немає обов`язкової умови щодо безперервного перебування особи на стаціонарному лікуванні, тобто, у разі повторного та кожного наступного перебування військовослужбовця на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров`я (у тому числі закордонних), за медичними показниками отриманого раніше поранення (контузії, травми, каліцтва), пов`язаного із захистом Батьківщини, виплата додаткової винагороди здійснюється в розмірі 100 000 гривень.

З аналізу наведених норм національного законодавства вбачається встановлення лише двох умов, необхідних для виплати збільшеної до 100 000 гривень винагороди у зв’язку з пораненням, а саме:

ü  пов`язаність поранення (контузії, травми, каліцтва), із захистом Батьківщини;

ü  факт перебування на стаціонарному лікуванні внаслідок такого поранення або перебування у відпустці для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської (лікарсько-експертної, медичної) комісії.

Звертаємо Вашу увагу на те, що пов’язаність поранення (контузії, травми, каліцтва) із захистом Батьківщини встановлюється довідкою про обставини поранення (травми, контузії, каліцтва), визначена додатком 5 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 №402. У свою чергу, належним доказом перебування на стаціонарному лікуванні є виписка із медичної карти стаціонарного хворого, видана медичною установою, у якій військовослужбовець перебував на лікуванні (форма №027/о), а необхідність перебування у відпустці для лікування після тяжкого поранення підтверджується постановою військово-лікарської (лікарсько-експертної, медичної) комісії, яка оформлюється у формі довідки.

Разом із цим, вважаємо за необхідне зауважити на порядку проведення медичного огляду військовослужбовців, який врегульований нормами глави 6 розділу ІІ Положення №402.

Згідно пункту 6.5 зазначеної глави для вирішення питання про потребу у відпустці за станом здоров`я або звільненні від виконання службових обов`язків (у тому числі і повторно) військовослужбовець може направлятися на медичний огляд начальником відділення або профільним головним (провідним) фахівцем військового лікувального закладу, у якому він знаходиться на стаціонарному або амбулаторному лікуванні, про що робиться запис в історії хвороби (медичній книжці), який завіряється підписом відповідної посадової особи.

Пунктом 6.11 передбачено, що постанова ВЛК про потребу військовослужбовця у відпустці за станом здоров`я приймається після закінчення стаціонарного лікування в разі, коли для повного відновлення функції і працездатності необхідний термін не менше 30 календарних днів. Постанова про потребу у відпустці за станом здоров`я оформлюється довідкою ВЛК, яка підлягає контролю штатною ВЛК.

Згідно пункту 6.35 Положення №402 у воєнний час лікування військовослужбовців має бути закінчене у військовому лікувальному закладі. У виняткових випадках військовослужбовцям може бути надана відпустка за станом здоров`я на 30 календарних днів. За постановою ВЛК відпустка за станом здоров`я може бути продовжена на такий самий строк, а за відповідних медичних показань повторно продовжена ще на 30 календарних днів. Постанова ВЛК про продовження відпустки за станом здоров`я записується в книгу протоколів засідань ВЛК та в довідку ВЛК, на підставі якої була надана перша відпустка за станом здоров`я, і підписується головою, членами комісії (не менше двох), секретарем комісії та скріплюється гербовою печаткою.

Якщо після продовження відпустки за станом здоров`я військовослужбовець не може приступити до виконання службових обов`язків, то він оглядається ВЛК для визначення ступеня придатності до військової служби.

Разом із цим зауважуємо, що постанова ВЛК про потребу у відпустці за станом здоров`я має обов’язково містити запис про класифікацію поранення як «тяжкого». Така класифікація здійснюється відповідно до Класифікатора тяжкості отриманих травм, затвердженого Наказом МОЗ України №370 від 04.07.2007 року. У разі відсутності зазначеного запису, правових підстав для виплати додаткової винагороди за час перебування у відпустці у зв’язку з лікуванням немає.

Також просимо звернути увагу, що відпустку за станом здоров`я військовослужбовцю надає командир військової частини, де він проходить службу, на підставі постанови ВЛК. Процедура отримання такої відпустки як і вирішення інших питань здійснюється через подання рапорту безпосередньому командиру (начальнику).

Таким чином, підставою для виплати додаткової винагороди, передбаченої Постановою №168, за час відпустки для лікування у зв`язку з хворобою є саме наказ командира військової частини про вибуття у відпустку для лікування у зв`язку з хворобою, а не висновок ВЛК, який лише надає право на отримання такої, яке в подальшому реалізується військовослужбовцем через подання відповідного рапорту та видання наказу командиром військової частини по стройовій частині.

Підсумовуючи наведемо механізми реалізації військовослужбовцями права на отримання додаткової винагороди за період перебування на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров`я або період перебування у відпустці для лікування після тяжкого поранення, якщо військовослужбовець перебував на стаціонарному лікуванні або у відпустці у зв’язку з пораненням, пов`язаним із захистом Батьківщини.

І. При перебуванні на стаціонарному лікуванні:

1.     Отримати виписки з медичної карти стаціонарного хворого, видані відповідною медичною установою.

Важливо! При переміщенні з одного медичного закладу в інший ОБОВ’ЯЗКОВО отримати виписки з попереднього закладу.

2.     Отримати від командира військової частини довідку про обставини поранення (травми, контузії, каліцтва).

3.     У разі неотримання додаткової винагороди за час перебування на стаціонарному лікуванні, при наявності довідки про обставини травми,  подати рапорт на виплату такої винагороди, до якого долучити належним чином засвідчені (підписом і печаткою керівника медичної установи) копії або примірник оригіналу виписок. Також рекомендуємо долучити копію довідки про обставини травми.

ІІ. При перебуванні у відпустці:

1.     Отримати постанову ВЛК про необхідність у наданні відпустки для лікування після тяжкого поранення.

Важливо! При отриманні довідки пересвідчитись про наявність запису про класифікацію травми, у випадку відсутності такого – звернути увагу членів ВЛК на його обов’язковість.

2.     Отримати від командира військової частини довідку про обставини поранення (травми, контузії, каліцтва) – у випадку, якщо вона не була надана за час стаціонарного лікування.

3.     Подати безпосередньому командиру (начальнику) рапорт про надання відпустки для лікування після тяжкого поранення, до якого долучити примірник оригіналу постанови ВЛК. Також рекомендуємо долучити копію довідки про обставини травми.

4.     Отримати витяг з наказу про надання відпустки для лікування після тяжкого поранення та відпускний листок.

5.     У разі неотримання додаткової винагороди за час перебування у відпустці для лікування після тяжкого поранення при наявності довідки про обставини травми та наказу про відпустку, подати рапорт на виплату такої винагороди. До рапорту долучити: належним чином засвідчену (підписом і печаткою голови ВЛК) копію або примірник оригіналу постанови ВЛК, копію витягу з наказу про надання відпустки, копію відпускного листка, а також рекомендуємо долучити копію довідки про обставини травми.

У випадку отримання відмови у нарахування та виплаті додаткової винагороди варто звернутися до адміністративного суду для захисту свого порушеного права. У такому разі зауважуємо, що строк звернення до суду обмежений і становить один місять з часу коли особа дізналася, або могла дізнатися про порушення свого права (ч. 5 ст. 122 КАС України), при цьому позивач має право на поновлення пропущеного строку, якщо доведе поважність причин його пропуску.

Зауважуємо, що право на отримання додаткової винагороди за період перебування на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров`я або період перебування у відпустці для лікування після тяжкого поранення, якщо військовослужбовець перебував на стаціонарному лікуванні або у відпустці у зв’язку з пораненням, пов`язаним із захистом Батьківщини також мають особи, які звільнені з військової служби, за умови  якщо вони перебували на відповідному лікуванні та/або у визначеній відпустці протягом часу проходження військової служби та мають відповідні підтверджуючі документи.

У такому випадку, якщо Вами не було отримана така додаткова винагорода, Ви маєте право звернутись для захисту свого права в суд. Строк звернення також обмежений і становить три місяці з дня одержання Вами письмового повідомлення про суми, нараховані та виплачені Вам при звільненні (ст. 233 КЗпП України).

У своїй юридичній практиці адвокати адвокатського об’єднання «Галицька правнича група» мають успішний досвід як у справах про стягнення додаткової винагороди чинному військовослужбовцеві, так і особі, яка звільнена з військової служби.

Успішність захисту клієнта залежить від багатьох факторів. Навіть при очевидних порушеннях соціальних прав військовослужбовців необхідно ретельно підготувати документи, належно оформити звернення у орган влади чи позовну заяву в суд, оскільки тільки правильно визначена стратегія та правильно обраний спосіб захисту призведе до належного захисту порушеного права.

Запевняємо, що адвокати Адвокатського об’єднання «Галицька правнича група» нададуть Вам кваліфіковану правову допомогу у зборі відповідних доказів, підготують позовну заяву, забезпечать представництво в суді та супровід під час виконання судового рішення. Ми формуємо надійний тил та готові забезпечити реалізацію Ваших прав!

Опубліковано: 22 березня 2024 р. 12:05 Стаття 18.
Автор: Боровець Микола
Офіс м.Львів
Офіc м. Тернопіль
Офіс у м.Радехів
Офіс с.Павлів
Офіс у м.Золочів
Офіс у м.Червоноград
Ми в соцмережах:
Графік роботи:
Пн-Пт - 09.00 - 18.00 год
Нд, Сб - вихідний
Ми в соцмережах:
Графік роботи:
Пн-Пт - 09.00 - 18.00 год
Нд, Сб - вихідний
Ми в соцмережах:
Графік роботи:
Пн-Пт - 09.00 - 18.00 год
Нд, Сб - вихідний
Ми в соцмережах:
Графік роботи:
Пн-Пт - 09.00 - 18.00 год
Нд, Сб - вихідний
Ми в соцмережах:
Графік роботи:
Пн-Пт - 09.00 - 18.00 год
Нд, Сб - вихідний
Ми в соцмережах:
Графік роботи:
Пн-Пт - 09.00 - 18.00 год
Нд, Сб - вихідний