15 жовтня 2024 р. 11:47
Що робити у разі зупинення реєстрації ПН/РК?
Слободян Валентин
автор, адвокат
None
Що робити у разі зупинення реєстрації ПН/РК?

Більшість платників податку на додану вартість під час ведення господарської діяльності зустрічалися з випадками блокування територіальними органами Державної податкової служби реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування та добре розуміють до яких труднощів у здійсненні підприємницької діяльності це призводить. Незважаючи на те, що автоматизована система моніторингу податкових ризиків призначена для боротьби з ПДВ-схемами, часто під блокування потрапляють платники ПДВ, які добросовісно ведуть облік.

Блокування податкових накладних відбувається під час проходження автоматизованого моніторингу, який регулюється Постановою КМУ №1165 від 01.12.2019 р. «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (далі – Постанова № 1165).

У разі зупинки реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування (далі - ПН/РК), платнику податку першочергово необхідно з’ясувати причину такої зупинки, а саме ознайомитися з Квитанцією №1, що надходить до Електронного кабінету платника і є підтвердженням зупинки реєстрації ПН/РК.

v  Якщо у Квитанції №1, як на причину зупинення реєстрації ПН/РК, вказано п. 1 – 8 Критеріїв ризиковості платника податку на додану вартість, це свідчить про те, що платника податку віднесено до переліку ризикових платників. Такий платник отримує рішення про відповідність критеріям ризиковості платника податку через Електронний кабінет у день прийняття такого рішення Комісією регіонального рівня. У рішенні зазначається підстава, відповідно до якої встановлено відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку.

В даному випадку рекомендуємо, через Електронний кабінет, надати інформацію та копії документів для виключення такого суб‘єкта господарювання з переліку платників, які відповідають Критеріям ризиковості платників податків.

Перелік документів, копії яких можуть бути подані для розгляду питання щодо виключення з переліку суб’єктів господарювання, які відповідають Критеріям ризиковості платника податку, наведені в Постанові № 1165.

Інформація та первинні документи повинні спростовувати застосований контролюючим органом критерій ризиковості (Додаток №1 до Постанови №1165) при віднесенні платника податків до ризикових.

Інформацію та копії документів, подані платником ПДВ, комісія регіонального рівня розглядає протягом семи робочих днів, що настають за датою їх надходження, та приймає відповідне рішення, яке надсилається платнику в день прийняття, та доступне для перегляду в приватній частині електронного кабінету.

 

v    Якщо у Квитанції №1, як причину зупинення реєстрації ПН/РК, вказано п. 1 – 6 Критеріїв ризиковості здійснення операцій (Додаток №3 до Постанови №1165), платник, протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов’язання, відображеного у ПН/РК має право надати письмові пояснення та копії документів в електронній формі до контролюючого органу. Письмові пояснення та копії документів подаються до ДПС в електронній формі засобами електронного зв’язку.

Рекомендуємо складати письмові пояснення таким чином, щоб вони повністю розкривали зміст і мету господарської операції по якій подано на реєстрацію ПН/РК з посиланням на відповідні первинні документи які це фіксують, підтверджувати наявність у платника податку відповідних ресурсів для здійснення господарської діяльності (основних засобів, матеріальних, фінансових, трудових тощо), зазначати перелік доданих документів та підпис (електронний підпис) уповноваженої особи платника.

Отже, письмові пояснення слід складати за наступним планом:

ü  загальна інформація про суб'єкт господарювання, опис видів діяльності, наявність основних засобів, трудових та матеріальних ресурсів;

ü  опис господарської операції по якій подано на реєстрацію ПН/РК;

ü  позитивна історія платника податку;

ü  перелік додатків (первинних документів які долучаються до пояснення).

Перелік документів, необхідних для прийняття рішення про реєстрацію податкової накладної/ розрахунку коригування в Реєстрі наведено в наказі Міністерства фінансів України від 12 грудня 2019 року № 520 «Про затвердження Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригувань в Єдиному реєстрі податкових накладних» (далі – Порядок №520).

Вказаний перелік є досить загальним і не враховує особливості певних видів господарської діяльності, а тому під час надання письмових пояснень про господарську операцію, яка з позиції органу ДПС є ризиковою, рекомендуємо платнику податків надати усі наявні у нього первинні бухгалтерські документи які покроково фіксують саму операцію (Наприклад: договір, додатки до договору, специфікації, кошториси, рахунки (інвойси), видаткові накладні, CMR, товаро-транспортні накладні, якісні посвідчення, декларації виробника, митні декларації, акти приймання-передачі, складські квитанції, платіжні інструкції, виписки з рахунку, акти звірки, тощо), наявність у нього усіх необхідних ресурсів для її здійснення у відповідних обсягах чи отримання цих ресурсів у формі послуг від третіх осіб (наприклад: навантаження/розвантаження, перевезення, експедирування, зберігання, розмитнення, тощо). Також слід пам’ятати, що такі первинні документи мають бути складеними (оформленими) з дотриманням вимог чинного законодавства щодо форми та змісту вказаних документів.

За результатами розгляду поданих письмових пояснень та копій документів комісія регіонального рівня протягом 5 робочих днів, що настають за днем отримання пояснень та копій документів, поданих відповідно до пункту 4 Порядку №520:

або приймає рішення про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі та надсилає його платнику податку засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог Кодексу та Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги» за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку;

або надсилає повідомлення про необхідність надання додаткових пояснень та/або документів, необхідних для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі (далі - Повідомлення), засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог Кодексу та Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги» за формою згідно з додатком 2 до цього Порядку з пропозицією щодо надання платником податку додаткових пояснень та копій документів на підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній / розрахунку коригування;

або приймає рішення про відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі у разі надання платником податку копій документів, складених/оформлених із порушенням законодавства, та надсилає його платнику податку засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог Кодексу та Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги» за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку.

У разі отримання платником податку повідомлення про необхідність надання додаткових пояснень та/або документів, необхідних для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі, слід детально вивчити які саме аспекти господарської операції слід додатково висвітлити (доповнити), та які саме первинні бухгалтерські документи потрібно надати в підтвердження вказаних аспектів операції.

У разі, якщо платник податків не згідний з рішенням регіональної комісії він може оскаржити рішення в адміністративному порядку до Державної податкової служби України протягом 10 календарних днів з дня набрання чинності рішення комісії контролюючого органу про відмову у реєстрації ПН/РК в Реєстрі.

Рішення комісії ДПС з питань розгляду скарг не підлягає подальшому адміністративному оскарженню та може бути оскаржене в судовому порядку.

За наявності наміру оскарження рішення органу ДПС в судовому порядку платнику податків слід зважати на строки звернення до адміністративного суду. Так, в постанові Верховного Суду від 11 жовтня 2019 року у справі № 640/20468/18 сформульований наступний правовий висновок: із прийняттям чинної редакції КАС України та відмінним правовим регулюванням, визначеним частиною четвертою статті 122 КАС України, інші рішення контролюючих органів, які не стосуються нарахування грошових зобов`язань платника податків, за умови попереднього використання позивачем досудового порядку вирішення спору (застосування процедури адміністративного оскарження - абзац третій пункту 56.18 статті 56 ПК України), оскаржуються в судовому порядку в такі строки:

а) тримісячний строк для звернення до суду встановлюється за умови, якщо рішення контролюючого органу за результатами розгляду скарги було прийнято та вручено платнику податків (скаржнику) у строки, встановлені ПК України. При цьому такий строк обчислюється з дня вручення скаржнику рішення за результатами розгляду його скарги на рішення контролюючого органу;

б) шестимісячний строк для звернення до суду встановлюється за умови, якщо рішення контролюючого органу за результатами розгляду скарги не було прийнято та/або вручено платнику податків (скаржнику) у строки, встановлені ПК України. При цьому такий строк обчислюється з дня звернення скаржника до контролюючого органу із відповідною скаргою на його рішення.

Адвокати АО «Галицька правнича група» мають значний досвід як в адміністративному так і в судовому оскарженні рішень органів ДПС про відмову в реєстрації ПН/РК по усій Україні, нададуть кваліфіковану правову допомогу та забезпечать представництво Ваших інтересів в судовому процесі та виконавчому провадженні.

Опубліковано: 15 жовтня 2024 р. 11:47 Стаття 40.
Автор: Слободян Валентин
Офіс м.Львів
Офіc м. Тернопіль
Офіс у м.Радехів
Офіс с.Павлів
Офіс у м.Золочів
Офіс у м.Червоноград
Ми в соцмережах:
Графік роботи:
Пн-Пт - 09.00 - 18.00 год
Нд, Сб - вихідний
Ми в соцмережах:
Графік роботи:
Пн-Пт - 09.00 - 18.00 год
Нд, Сб - вихідний
Ми в соцмережах:
Графік роботи:
Пн-Пт - 09.00 - 18.00 год
Нд, Сб - вихідний
Ми в соцмережах:
Графік роботи:
Пн-Пт - 09.00 - 18.00 год
Нд, Сб - вихідний
Ми в соцмережах:
Графік роботи:
Пн-Пт - 09.00 - 18.00 год
Нд, Сб - вихідний
Ми в соцмережах:
Графік роботи:
Пн-Пт - 09.00 - 18.00 год
Нд, Сб - вихідний