14 березня 2024 р. 18:26
Пенсії для військових! Чи правомірне її обмеження максимальним розміром?
Слободян Валентин
автор, адвокат
None
Пенсії для військових! Чи правомірне її обмеження максимальним розміром?

В своїй юридичній практиці адвокати адвокатського обєднання «Галицька правнича група» мають успішний досвід в такій категорії справ як стягнення недонарахованих належних військовослужбовцям пенсійних виплат, матеріального забезпечення, пільг.

Успішність захисту клієнта залежить від багатьох факторів. Насамперед необхідно опрацювати документи, встановити, який розмір недонарахування, в якій частині порушене право військовослужбовця на належний соціальний та пенсійний захист.

Навіть при очевидних порушеннях соціальних та пенсійних прав військовослужбовців необхідно ретельно підготувати документи, належно оформити звернення у орган влади чи позовну заяву в суд, оскільки відсутність належного фінансування призводить до непоодиноких випадків нехтування правами  військовослужбовця.

Адвокати адвокатського обєднання «Галицька правнича група» готові ефективно та кваліфіковано допомогти Вам у захисті Ваших прав.

 

На даний час Пенсійний фонд України здійснює обмеження пенсій військовослужбовцям максимальним розміром, який складає десять прожиткових мінімумів установлених для осіб, які втратили працездатність.

Варто зауважити, що дане обмеження поширюється на всі види військових пенсій: за вислугу років, по інвалідності, чи по втраті годувальника.

Станом на 01 січня 2023 року даний розмір складає 20 930 гривень. Це означає, що максимальна пенсія в Україні для військовослужбовців станом на поточний рік складає 20 930 гривень, однак, дане обмеження суперечить чинному законодавству.

Обмеження граничного розміру пенсії, призначеної на підставі Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» від 9 квітня 1992 року № 2262-XII (далі Закон-2262), десятьма прожитковими мінімумами, установленими для осіб, які втратили працездатність, вперше введено в дію Законом України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» від 8 липня 2011 року № 3668-VI, який набрав законної сили 01.10.2011 року (далі Закон-3668).

Відповідно до положень статті 2 Закону-3668 максимальний розмір пенсії (крім пенсійних виплат, що здійснюються з Накопичувального пенсійного фонду) або щомісячного довічного грошового утримання (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною), призначених (перерахованих) відповідно до Митного кодексу України, законів України "Про державну службу", "Про прокуратуру", "Про статус народного депутата України", "Про Національний банк України", "Про Кабінет Міністрів України", "Про дипломатичну службу", "Про службу в органах місцевого самоврядування", "Про судову експертизу", "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів", "Про наукову і науково-технічну діяльність", "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", "Про пенсійне забезпечення", "Про судоустрій і статус суддів", Постанови Верховної Ради України від 13 жовтня 1995 року "Про затвердження Положення про помічника-консультанта народного депутата України", не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність.

Водночас Законом-3668 внесено зміни у статтю 43 Закону-2262, яку викладено в редакції Закону-3668, а саме: максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність.

Рішенням Конституційного Суду України від 20.12.2016 року № 7-рп/2016 визнано такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), положення частини сьомої статті 43 Закону-2262.

Згідно з пунктом 2 резолютивної частини вказаного Рішення положення частини сьомої статті 43 Закону-2262, які визнані неконституційними, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України цього Рішення, тобто 20.12.2016 року.

Конституційний Суд України у Рішенні від 20.12.2016 року № 7-рп/2016, яким визнав таким, якими, що не відповідають статті 17 Конституції України, положення частини сьомої статті 43 Закону-2262, виходив із того, що норми-принципи частини п`ятої статті 17 Конституції України щодо забезпечення державою соціального захисту громадян України, які перебувають на службі у Збройних Силах України та в інших військових формуваннях, а також членів їхніх сімей є пріоритетними та мають безумовний характер. Тобто заходи, спрямовані на забезпечення державою соціального захисту вказаної категорії осіб, зокрема у зв`язку з економічною доцільністю, соціально-економічними обставинами не можуть бути скасовані чи звужені. При цьому Конституційний Суд України стверджує, що обмеження максимального розміру пенсії, призначеної особам, яким право на пенсійне забезпечення встановлене Законом-2262, порушує суть конституційних гарантій щодо безумовного забезпечення соціального захисту осіб, передбачених частиною п`ятою статті 17 Конституції України, які зобов`язані захищати суверенітет, територіальну цілісність і недоторканність України.

Обмеження граничного розміру пенсії, призначеної на підставі Закону-2262, десятьма прожитковими мінімумами, установленими для осіб, які втратили працездатність, введено в дію Законом-3668, яким внесено зміни у статтю 43 Закону-2262, шляхом викладення її в редакції Закону-3668.

Тобто, положення частини сьомої статті 43 Закону-2262 та положення частини першої статті 2 Закону-3668 (у частині поширення її дії на Закон-2262), прийняті одночасно для регулювання одних і тих самих правовідносин (обмеження максимальним розміром пенсій, призначених відповідно до Закону-2262) та є однаковими за змістом.

Конституційним Судом України у Рішенні від 20.12.2016 № 7-рп/2016 надано оцінку правовому регулюванню спірних правовідносин (обмеження максимальним розміром пенсії військовослужбовців) та визнано таким, що не відповідає статті 17 Конституції України положення частини сьомої статті 43 Закону-2262.

При цьому положення статті 2 Закону-3668 (у частині поширення її дії на Закон-2262, які дублюють зміст частини сьомої статті 43 Закону-2262, тобто є однопредметними правовими нормами, які прийняті одночасно для регулювання спірних правовідносин - змін не зазнали та передбачали обмеження максимальним розміром пенсії військовослужбовців.

Рішенням від 12 жовтня 2022 року № 7-р(II)/2022 Конституційний Суд України усунув дану правову колізію, а саме, Конституційний Суд ухвалив: визнати такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), приписи статті 2 Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» від 8 липня 2011 року № 3668-VI зі змінами, що поширюють свою дію на Закон України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» від 9 квітня 1992 року № 2262-XII, в тім, що вони не забезпечують соціальних гарантій високого рівня, які випливають зі спеціального юридичного статусу громадян України, які перебувають на службі у Збройних Силах України та в інших військових формуваннях, а також осіб, що збройно захищають суверенітет, територіальну цілісність та недоторканність України під час агресії російської федерації проти України, розпочатої в лютому 2014 року.

Згідно п.2 вказаного Рішення приписи статті 2 Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» від 8 липня 2011 року № 3668-VI зі змінами, визнані неконституційними, втрачають чинність через шість місяців із дня ухвалення Конституційним Судом України цього Рішення, тобто з 12.04.2023 року.

Отже з 12.04.2023 року в органів Пенсійного фонду України відсутні підстави для обмеження розміру пенсій призначених відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», десятьма прожитковими мінімумами, установленими для осіб, які втратили працездатність.

Таким чином, дії працівників Пенсійного фонду України, якими встановлюється максимальний розмір пенсії для військових, є протиправними, однак, зняти таке обмеження пенсії максимальним розміром можливо лише в судовому порядку шляхом оскарження дій Пенсійного фонду України.

Предметом спору у цій категорії справ є правомірність дій органу Пенсійного фонду України щодо обмеження максимальним розміром пенсії військовослужбовця, призначеної на підставі Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» від 09.04.1992 №2262-ХІІ та зобов’язання до вчинення дій – здійснення перерахунку пенсії без обмеження максимальним розміром.

Разом з тим, слід зауважити, що здійснити перерахунок пенсії військовослужбовцям можливо лише за наявності вже чинного обмеження пенсії військового пенсіонера. Це означає, що для звернення до суду з позовною заявою вже повинен існувати підтверджений факт такого обмеження.

Адвокати Адвокатського об’єднання «Галицька правнича група» нададуть Вам кваліфіковану правову допомогу у зборі відповідних доказів, підготують позовну заяву, забезпечать представництво в суді та супровід під час виконання судового рішення.

Опубліковано: 14 березня 2024 р. 18:26 Стаття 17.
Автор: Слободян Валентин
Офіс м.Львів
Офіc м. Тернопіль
Офіс у м.Радехів
Офіс с.Павлів
Офіс у м.Золочів
Офіс у м.Червоноград
Ми в соцмережах:
Графік роботи:
Пн-Пт - 09.00 - 18.00 год
Нд, Сб - вихідний
Ми в соцмережах:
Графік роботи:
Пн-Пт - 09.00 - 18.00 год
Нд, Сб - вихідний
Ми в соцмережах:
Графік роботи:
Пн-Пт - 09.00 - 18.00 год
Нд, Сб - вихідний
Ми в соцмережах:
Графік роботи:
Пн-Пт - 09.00 - 18.00 год
Нд, Сб - вихідний
Ми в соцмережах:
Графік роботи:
Пн-Пт - 09.00 - 18.00 год
Нд, Сб - вихідний
Ми в соцмережах:
Графік роботи:
Пн-Пт - 09.00 - 18.00 год
Нд, Сб - вихідний