26 квітня 2024 р. 06:49
НОВЕЛИ ЗАКОНОДАВСТВА з питань військового обліку та мобілізації в контексті Закону №3633-ІХ.
Боровець Микола
автор, адвокат
None
НОВЕЛИ ЗАКОНОДАВСТВА з питань військового обліку та мобілізації в контексті Закону №3633-ІХ.

Адвокати адвокатського об’єднання «Галицька правнича група» здійснили аналіз змін законодавства з питань військового обліку та мобілізації ухваленого Верховною Радою України 11 квітня 2024 року Закону України « Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» № 3633-IX, який набирає законної сили з 18 травня 2024 року (надалі – Закон).

Беззаперечно зміни, які вносяться новим Законом є вагомими та матимуть значний вплив загалом на кожного громадянина України, його сім’ю, родину, бізнес, державу через посилення мобілізації військовозобов’язаних чоловіків.

            З огляду на зазначене варто звернути увагу на основні аспекти Закону:

           

Військовий облік.

Описаним Законом вносяться зміни, зокрема, в Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Так, ст. 22 Закону міститиме передбачатиме обов’язки для громадян:

1.     З’являтися за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строк та місце, зазначені в повістці для взяття на військовий облік військовозобов’язаних чи резервістів, визначення їх призначення на особливий період, направлення для проходження медичного огляду;

2.     Надавати в установленому порядку під час мобілізації будівлі, споруди, транспортні засоби та інше майно, власниками яких вони є, Збройним Силам України, іншим військовим формуванням, силам цивільного захисту з наступним відшкодуванням державою їх вартості в порядку, встановленому законом;

3.     Проходити медичний огляд для визначення придатності до військової служби згідно з рішенням військово-лікарської комісії чи відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Передбачені також додаткові обов’язки під час мобілізації для військовозобов’язаних громадян (тобто громадян віком від 25 до 60 років, крім випадків якщо громадянин пройшов спеціальну підготовку офіцерів запасу і перебуває у запасі ЗСУ з молодшого віку).

Такі особи ЗОБОВ’ЯЗАНІ:

-        протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України уточнити свої облікові дані через центри надання адміністративних послуг або електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем свого перебування або знаходження (враховуючи, що Указ Президента про оголошення мобілізації датується 24.02.2022 року, то в цьому контексті 60 днів (варто мати на увазі календарних). необхідно відліковувати з дня набрання чинності цією нормою закону, тобто з 18.05.2024 року)/ 

При цьому необхідно мати на увазі, що громадяни, які перебувають на військовому обліку, в ДОБРОВІЛЬНОМУ ПОРЯДКУ реєструють свій електронний кабінет: призовника, військовозобов’язаного чи резервіста.

Разом із цим тепер Закон прямо передбачає обов’язок громадянина з’явитися у разі отримання повістки про виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки  у зазначені у повістці місце та строк.

Під час вручення повістки представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки на вимогу громадянина, якому вручається повістка, зобов’язані:

-назвати свої прізвища, ім’я та по батькові;

- назвати свої посади;

- пред’явити службові посвідчення.

Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форм власності), визнаються:

-        перешкода стихійного характеру;

-        хвороба громадянина;

-        воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;

-        смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

 

У разі неприбуття громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше трьох діб від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

Важливо! Громадяни, які самостійно прибули до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (тобто добровільно, не за повісткою) та підлягають направленню на навчання (підготовку) у зв’язку з призовом на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, час явки до територіального центру комплектування та соціальної підтримки встановлюється протягом двох місяців з дня проходження військово-лікарської комісії.

Призов громадян на військову службу під час мобілізації або залучення їх до виконання обов’язків за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, забезпечують місцеві органи виконавчої влади та здійснюють територіальні центри комплектування та соціальної підтримки або командири військових частин. Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період визначається Кабінетом Міністрів України.

Також варто нагадати, що відповідно до ч. 1 ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», підприємства, установи і організації зобов’язані, зокрема:

1.      Сприяти територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки, Центральному управлінню та/або регіональним органам Служби безпеки України, відповідному підрозділу Служби зовнішньої розвідки України у їхній роботі в мирний час та в особливий період.

2.      Забезпечувати своєчасне прибуття працівників, які залучаються до виконання обов’язку щодо мобілізації у порядку, визначеному частинами третьою – п’ятою статті 22 цього Закону (див. вище нову редакцію згаданої статті), на збірні пункти та до військових частин;

3.     Забезпечувати в разі мобілізації доставку техніки на збірні пункти та у військові частини згідно з мобілізаційними завданнями (замовленнями);

4.     Надавати відповідним органам державної влади, іншим державним органам та органам місцевого самоврядування інформацію, необхідну для планування і здійснення мобілізаційних заходів; сприяти своїм працівникам, які є резервістами, у виконанні ними обов’язків служби у військовому резерві та своєчасному їх направленню до органів військового управління, військових частин;

5.     Вести військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів із числа працюючих, здійснювати заходи щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та в особливий період і надавати звітність з цих питань відповідним органам державної влади, іншим державним органам та органам місцевого самоврядування в установленому порядку.

 

Ще одним важливим нововведенням є обов’язок громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років мати при собі військово-обліковий документ (приписне свідоцтво для призовників та військовий квиток або тимчасовий військовий квиток для військовозобов’язаних) та пред’являти його за вимогою:

-        уповноваженого представника територіального центру комплектування та соціальної підтримки;

-        поліцейського;

-        представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

Під час перевірки документів уповноважений представник здійснює фото- і відеофіксацію процесу пред’явлення та перевірки документів із застосуванням технічних приладів та засобів фото- та відеофіксації, а також може використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів".

 

Відповідальність.

Важливим нововведенням є доповнення Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» розділом VІ, в якому вперше закріплюються заходи впливу на громадян, які не виконують вимоги законодавства з питань мобілізації.

Так, у разі невиконання громадянином обов’язків, передбачених ч. 1 (неявка за повісткою, ненадання будівель, споруд, транспортних засобів ЗСУ, не проходження ВЛК для визначення ступеню придатності до військової служби), ч. 3 (неуточнення облікових даних через ЦНАПи, електронний кабінет або ТЦК та СП протягом 60 днів з дня набрання чинності законом, неявка за повісткою при порушення строків повідомлення поважності причин і подальшої обов’язкової явки) статті 22 цього Закону, та вчинення ним адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію), керівник територіального центру комплектування та соціальної підтримки звертається до органів та підрозділів, що входять до системи поліції з наступним:

- здійснення адміністративного затримання та доставлення такого громадянина до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

У разі отримання письмової відповіді про неможливість здійснити адміністративне затримання та доставлення громадянина до територіального центру комплектування та соціальної підтримки його керівник протягом п’яти днів з дня отримання такої відповіді надсилає такому громадянину в паперовій формі засобами поштового зв’язку рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу його місцезнаходження, місця проживання чи перебування ВИМОГУ про виконання обов’язку (обов’язків) військовозобов’язаним, резервістом. Форма та зміст вимоги визначаються Міністерством оборони України.

Частиною 3 ст. 27 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено, що днем вручення ВИМОГИ є:

-        день вручення вимоги під розписку засобами поштового зв’язку;

-        день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати вимогу чи відмітки про неможливість вручення вимоги особі з інших причин за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою територіальному центру комплектування та соціальної підтримки;

-        день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати вимогу чи відмітки про неможливість вручення вимоги особі з інших причин за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила територіальному центру комплектування та соціальної підтримки іншої адреси.

 

У разі якщо громадянин добровільно протягом 10 календарних днів з дня вручення ВИМОГИ не виконав зазначеного у ній обов’язку (обов’язків), територіальний центр комплектування та соціальної підтримки звертається до суду в порядку, встановленому законом (нова ст. 3832 КАС України), з приводу: тимчасового обмеження такого громадянина у праві керування транспортним засобом під час мобілізації - на строк до виконання або відкликання такої вимоги. Вимога вважається виконаною у разі виконання громадянином обов’язку (обов’язків), зазначеного у вимозі.

 

Особливості судового розгляду справи.

Відповідно до ст. 3832 КАС України: у разі невиконання громадянином України у встановлені строки ВИМОГИ ТЦК та СП про виконання обов’язку (обов’язків) військовозобов’язаним, резервістом, ТЦК та СП звертається до суду із позовною заявою про застосування судом тимчасового обмеження такої особи у праві керування транспортним засобом під час мобілізації.

Строк подання позову – 30 днів з дня виникнення підстав;

Підсудність – загальна;

Вимоги до оформлення позовної заяви – стандартні;

Питання про відкриття провадження суд вирішує протягом п’яти днів з дня надходження позовної заяви.

Суд розглядає позов у письмовому провадженні протягом 30 днів з дня відкриття провадження у справі, а за ініціативою суду чи клопотанням сторони - з проведенням судового засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає її розгляду.

Рішення суду підлягають негайному виконанню.

Апеляційна скарга на рішення може бути подана протягом 15 днів з дня їх проголошення, строк можна поновити.

Подання апеляційної скарги не перешкоджає виконанню рішення.

Строк розгляду справи в апеляції– 15 днів з дня відкриття апеляційного провадження.

Рішення суду апеляційної інстанції може бути оскаржено в касаційному порядку.

 

 У разі виконання ВИМОГИ територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, керівник якого видав вимогу, не пізніше наступного робочого дня з дня їх виникнення видає громадянину та/або його представнику документ, який підтверджує виконання ВИМОГИ.

У разі виконання ВИМОГИ та призову громадянина на військову службу під час мобілізації територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, керівник якого видав вимогу, не пізніше наступного робочого дня з дня виникнення таких обставин надсилає органу державної виконавчої служби, на примусовому виконанні якого перебуває рішення суду про тимчасове обмеження такого громадянина у праві керування транспортним засобом під час мобілізації, повідомлення про виконання ВИМОГИ.

ВАЖЛИВО!!! Не плутати два різні за юридичною природою документи: ПОВІСТКУ та ВИМОГУ (новий вид документу, який вводиться в дію з 18.05.2024).

Також не варто плутати порядок вручення ПОВІСТКИ та ВИМОГИ.

Вручення ПОВІСТОК:

 

Порядок вручення ПОВІСТОК – не змінився.

Примітка: Відповідно до пункту 56 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 року № 352 оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями керівників районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Вручення повісток громадянам проводиться:

-        через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності;

-        безпосередньо посадовими особами районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

 

Інші важливі зміни:

1.     Замість строкової військової служби для громадян віком від 18 до 25 років (чоловіки - обов’язково, жінки- добровільно)  вводиться базова військова служба – з вересня 2025 року.

2.     За працівникам, які направлені для проходження базової військової служби зберігається місце роботи і середній заробіток (ст. 119 КЗпП України).

3.     З 18.05.2024 військово-транспортний обов’язок поширюється і на громадян-власників транспортних засобів.

 

Адвокати Адвокатського об’єднання «Галицька правнича група» надають кваліфіковані консультації та правовий супровід з питань військового обліку та мобілізації.

Опубліковано: 26 квітня 2024 р. 06:49 Стаття 23.
Автор: Боровець Микола
Офіс м.Львів
Офіc м. Тернопіль
Офіс у м.Радехів
Офіс с.Павлів
Офіс у м.Золочів
Офіс у м.Червоноград
Ми в соцмережах:
Графік роботи:
Пн-Пт - 09.00 - 18.00 год
Нд, Сб - вихідний
Ми в соцмережах:
Графік роботи:
Пн-Пт - 09.00 - 18.00 год
Нд, Сб - вихідний
Ми в соцмережах:
Графік роботи:
Пн-Пт - 09.00 - 18.00 год
Нд, Сб - вихідний
Ми в соцмережах:
Графік роботи:
Пн-Пт - 09.00 - 18.00 год
Нд, Сб - вихідний
Ми в соцмережах:
Графік роботи:
Пн-Пт - 09.00 - 18.00 год
Нд, Сб - вихідний
Ми в соцмережах:
Графік роботи:
Пн-Пт - 09.00 - 18.00 год
Нд, Сб - вихідний