05 квітня 2024 р. 07:24
Аліменти в Україні 2024, який розмір виплат?
Сміхура Василь
автор, адвокат
None
Аліменти в Україні 2024, який розмір виплат?

Адвокати адвокатського обєднання «Галицька правнича група» здійснюють підготовку та здійснюють правовий супровід клієнтів у справах щодо призначення та виплати аліментів, зокрема на утримання дітей.

Почати слід з визначення , оскільки багато пересічних громадян не знають що це таке.

Аліменти – це щомісячні виплати на утримання дитини, які повинен сплачувати один з батьків (який проживає окремо від дитини).

У Сімейному кодексі зазначається, що батьки повинні утримувати дитину від народження до досягнення повноліття (18 років).

Батьки також повинні сплачувати аліменти й на повнолітню дитину. Це стосується випадків, коли та потребує матеріальної допомоги у зв’язку з непрацездатністю або навчанням.

Одним із найголовніших та найважливіших обов’язків батьків, що випливає не тільки з усталених моральних принципів нашого суспільства, а й чинного законодавства, є моральне виховання та матеріальне утримання дитини. Це, зокрема, виявляється в забезпеченні неповнолітньої дитини мінімально необхідними благами, що потрібні для її життя та виховання.

Діти рівні у своїх правах незалежно від походження, а також від того, народжені вони у шлюбі чи поза ним.

Отже, батьки зобов’язані утримувати своїх неповнолітніх дітей і непрацездатних повнолітніх дітей, які потребують матеріальної допомоги, незалежно від того чи перебувають вони у шлюбі чи ні (у випадку народження дитини під час фактичних шлюбних відносин), чи визнаний шлюб недійсним, чи позбавлені вони батьківських прав, чи дитина від них відібрана тимчасово без позбавлення батьківських прав.

Цей обов’язок закріплений в Конституції України (статті 51, 52), а також в Сімейному кодексі України (статті 180-201).

Способи виконання батьками обов’язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними, або за рішенням суду.

За домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі, виходячи із інтересів дитини.

За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі. Аліменти, спрямовані на утримання дитини, повинні бути достатніми і, разом з тим, спів розмірними з урахуванням мети аліментного зобов’язання.

При визначенні розміру аліментів суд враховує:

- стан здоров’я та матеріальне становище дитини;

- стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів;

- наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

- інші обставини, що мають істотне значення.

Частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

 

Тож який розмір аліментів станом на 2024 рік?

Виплат на утримання дитини повинно вистачати для гармонійного розвитку дитини.

Насправді, аліменти слугують як один зі способів захистити інтереси дитини після розлучення батьків.

Аліменти не можуть бути меншими за половину прожиткового мінімуму, визначеного для дітей певної вікової категорії.

Відповідно до закону про Держбюджет на 2024 рік, прожитковий мінімум на дітей віком до 6 років – 2563 грн;

Для дітей віком від 6 до 18 років прожитковий мінімум становить 3196 грн.

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути менш як 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Це зазначено у Сімейному кодексі України.

Тобто мінімальний розмір аліментів на дитину віком до 6 років – 1281,5 грн.

Діти віком від 6 до 18 років – 1598 грн.

Визначення розміру аліментів у частці від заробітку (доходу) матері, батька дитини

Частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

Якщо стягуються аліменти на двох і більше дітей, суд визначає єдину частку від заробітку (доходу) матері, батька на їх утримання, яка буде стягуватися до досягнення найстаршою дитиною повноліття.

Якщо після досягнення повноліття найстаршою дитиною ніхто з батьків не звернувся до суду з позовом про визначення розміру аліментів на інших дітей, аліменти стягуються за вирахуванням тієї рівної частки, що припадала на дитину, яка досягла повноліття.

Той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі:

·  на одну дитину - однієї чверті,

·  на двох дітей - однієї третини,

·  на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

Приклад розрахунку аліментів на дитину в 2024.

Для прикладу розрахуємо розмір аліментів, який визначений судом в розмірі 1/4 частини від доходів платника аліментів але не менше одного прожиткового мінімуму на дитину у віці від 6 до 18 років, якщо платник отримує мінімальну заробітну плату 8000 грн (з 1 квітня 2024 року). 1/4 частина від 8000 грн. буде становити 8000 / 4 = 2000 грн. Однак враховуючи, що мінімально встановлений судом розмір аліментів складає один прожитковий мінімум, то стягненню буде підлягати сума в 3196 грн. Якщо платник аліментів отримує заробітну плату в розмірі 16 000 грн., то 1/4 частина від цієї суми буде складати 16 000 / 4 = 4 000 грн., тобто більше мінімуму, що встановлений судом. Отже сума стягнення в такому випадку становитиме 4 000 грн. Якщо платник аліментів немає офіційного джерела доходів, то розрахунок розміру аліментів відбувається виходячи з розміру середньої заробітної плати того регіону, де зареєстрований боржник. Для прикладу в Україні середній розмір заробітної плати станом на третій квартал 2023 року становить 17 937 грн. 00 коп. Таким чином 1/4 частина буде становити 17 937 / 4 = 4 484 грн. 25 коп. В залежності від регіону ця сума може бути відмінною, що пов’язано з розміром заробітної плати в таких регіонах. 

Які документи необхідні для отримання аліментів на дитину?

Для присудження аліментів в судовому порядку потрібно буде зібрати визначений пакет документів. Як правило мінімально необхідний перелік документів для звернення до суду включає в себе:

1.     Паспорт та РНОКПП особи, яка звертається з позовом.

2.     Паспорт та РНОКПП особи, до якої пред’явлено позов (за наявності).

3.     Свідоцтво про народження дитини, дітей.

4.     Довідка про склад сім’ї або інші документи, які підтверджують факт проживання дитини з особою, яка подає позов.

Перелік таких документів не конкретизований тому в кожному випадку це слід вирішувати індивідуально. Зібравши вказані документи, необхідно скласти позовну заяву, оформивши її у відповідності до вимог ЦПК України, в т.ч. і долучивши встановлену законом кількість копій документів, засвідчивши їх належним чином. Прикласти додатки і подати в суд за встановленою підсудністю. Фактичне місце знаходження позивача та відповідача не має жодного значення. Такий позов можливо подати і перебуваючи за кордоном або доручити ведення цієї справи адвокату нашого адвокатського об’єднання «Галицька правнича група».

Отже, підводячи підсумки цієї статті, слід констатувати, що  для швидкого і ефективного вирішення цього питання бажано та необхідно залучати адвоката — фахівця в галузі права, який допоможе отримати законний і справедливий розмір аліментів на утримання дітей. 

Опубліковано: 05 квітня 2024 р. 07:24 Стаття 20.
Автор: Сміхура Василь
Офіс м.Львів
Офіc м. Тернопіль
Офіс у м.Радехів
Офіс с.Павлів
Офіс у м.Золочів
Офіс у м.Червоноград
Ми в соцмережах:
Графік роботи:
Пн-Пт - 09.00 - 18.00 год
Нд, Сб - вихідний
Ми в соцмережах:
Графік роботи:
Пн-Пт - 09.00 - 18.00 год
Нд, Сб - вихідний
Ми в соцмережах:
Графік роботи:
Пн-Пт - 09.00 - 18.00 год
Нд, Сб - вихідний
Ми в соцмережах:
Графік роботи:
Пн-Пт - 09.00 - 18.00 год
Нд, Сб - вихідний
Ми в соцмережах:
Графік роботи:
Пн-Пт - 09.00 - 18.00 год
Нд, Сб - вихідний
Ми в соцмережах:
Графік роботи:
Пн-Пт - 09.00 - 18.00 год
Нд, Сб - вихідний